Kunnen communiceren met elkaar is zeer belangrijk. Als u niet kunt uitleggen wat u wilt, bent u verloren. Er werd mij verteld dat communiceren niet alleen verbaal gebeurd. Dat is maar één deel van de communicatie. Tezelfdertijd moet u rekening houden met het niet-verbale. Dat is wat het zo complex maakt voor mij. Ik besef zelfs de non-verbale aspecten niet.
U moet in de ogen kijken van de mensen als u praat, werd er mij gezegd. Maar als ik in de ogen kijk, ben ik verloren. Ik heb al mijn concentratie nodig voor wat ik wil zeggen. Er werd mij gezegd dat ogen sommige zaken kunnen uitdrukken, maar ik ben niet in staat om dit te zien. Als ik met iemand praat, kan ik niet tezelfdertijd praten en kijken naar de uitdrukking van zijn ogen, van zijn gezicht. Zo, zou ik de draad van mijn ideeën verliezen.
Ik vind het ook moeilijk om de juiste woorden te vinden. Zelfs al is het duidelijk voor mij in mijn geest, en dat ik mezelf volledig begrijp, hoe kan ik dit het best aan anderen overbrengen? Wat mag ik zeggen, en wat mag ik niet zeggen? Bijvoorbeeld, hoe kan ik aan iemand uitleggen dat ik me niet goed voel? Het is niet alleen dat ik moeite heb om de juiste woorden te vinden, maar hoe kan ik weten dat de persoon correct begrijpt wat ik wil zeggen? En wat zal zijn reactie zijn?
Ik weet niet wat belangrijk is en wat niet. Ik vertel alleen delen. Ik zie het belang er niet van in om meer te vertellen. Ik heb de indruk dat de context niet belangrijk is om te weten. Bijvoorbeeld: als ik naar de dokter ga, zeg ik alleen de klachten die ik op dat moment voel, en meestal zijn die uit een gehele toestand genomen. Ik zie het belang er niet van in om het gehele te vertellen, omdat voor mij alleen die pijn belangrijk is. Natuurlijk brengt dit misverstanden met zich mee.
Vandaar mijn langdurige weg naar de diagnose. Blijkbaar hecht ik belang aan details die de situatie niet opklaren, en vergeet ik soms de hoofdzaak te vertellen. De huisarts, die ik toen geraadpleegd had, omdat ik lichamelijke klachten had, heeft wat ik verteld had verkeerd opgevat. Ik had zaken verteld zonder de context te vermelden. Ik vond dat dit geen belang had.
Altijd alles fragmenteren in verschillende en afgescheiden delen is typisch voor mij.
Voor mij, Neurolgical typicals (personen zonder autisme) hebben een rare manier van communiceren. Ze vertellen dingen die niet coherent zijn, ze draaien veel rond de pot. Hun logica komt niet overeen met de mijne. Hun vragen zijn niet altijd duidelijk. Ze zeggen één ding, maar bedoelen vaak iets anders. Ik kan sarcasme, humor niet begrijpen.
Wanneer ik intern was op school, had ik moeite om de lessen te volgen en te begrijpen. Niet alleen omdat het te snel ging, maar ook omdat u moest weten wat belangrijk was en wat details waren, en u moest verbanden kunnen leggen tussen de verschillende onderwerpen.
Wanneer ik een gesprek heb gehad met iemand, kan ik er dagen en dagen terug over nadenken. Heb ik het juist gezegd? Heeft de persoon goed verstaan wat ik wilde zeggen? Ik had dit en dat kunnen zeggen. Hoe heeft hij dit geïnterpreteerd? Zal hij mijn vertrouwen niet beschamen? Ik ben altijd zo onzeker na een gesprek. Maar ik kan mijn twijfels, mijn angsten niet vertellen aan die persoon. Niet alleen omdat ik bang ben die persoon lastig te vallen, maar ook hoe kan ik het juist zeggen.
Komt mijn angst voor communicatie door mijn autisme of doordat ik zolang in psychiatrie niet begrepen werd?
Reactie plaatsen
Reacties
Dit is volledig heel herkenbaar. Ik denk dat je angst voor communicatie alles te maken heeft met autisme. Het niet begrepen worden in de psychiatrie heeft, volgens mij, ook te maken met je autisme. Er zijn niet veel NT-ers die zich kunnen inleven in onze manier van communiceren, ook niet in de hulpverlening. En dat is heel schrijnend.
Het is vaak zo helaas dat de hulpverlening nog weinig begrip en kennis heeft van autisme. Ze kennen autisme van in de boekjes. Volgens heb kun je alleen maar autisme hebben als je alleen in een hoekje zit, bonkend met je hoofd, niet pratend, in je eigen wereld,..
Ik vind het zeer jammer dat veel hulpverleners nog zo denken. Gelukkig zijn er anderen die er wel kennis en begrip van hebben. Maar dat zijn er nog te weinig
Ja inderdaad erg herkenbaar. en een oplossing is er niet meteen. Misschien is het nog het beste om zo’n gesprek te beginnen met “Sorry, maar ik moet je eerst even zeggen dat er iets in mijn hersenen verkeerd gaat waardoor ik veel moeite heb met een gesprek zoals dit. Ik kan er niets aan doen, maar ik doe mijn best en voor de rest ben ik net als iedereen.” De meeste mensen zullen dan wel vragen “Wat heb je dan? Heb je een ongeluk gehad ofzo?” Als je dat niet vervelend vindt kun je antwoorden dat je een vorm van autisme hebt en vragen of ze weten wat dat is. Verreweg de meeste mensen reageren daar goed op en vinden het vaak nog interessant ook. Misschien vragen ze dan of je heel goed kan rekenen, dus het is goed om van te voren te bedenken wat je dan antwoordt.
Ik ben het niet helemaal eens met de reactie van Naduah. Ik heb drie boeken over autisme geschreven voor het dr. Leo Kannerhuis en heb van de hulpverleners daar erg veel over autisme geleerd, ook wat jij hier beschrijft. Daar is beslist wel heel veel begrip en inzicht. En hetzelfde geldt voor andere instellingen die op autisme zijn gespecialiseerd, zoals bv het centrum voor autisme in Leiden en nog een aantal andere. Wel geloof ik dat er in de reguliere psychiatrie vaak nog een grote achterstand is en als Naduah dat bedoelt heeft ze daar wel weer gelijk in.
Ik hoop erg dat je een manier vindt om wat makkelijker gesprekken te voeren.
Hartelijke groet, flip Schrameijer
Volgens mij heeft Naduah het over de reguliere psychiatrie. Ik denk niet dat we hier in België iets hebben zoals het Leo Kannerhuis.
Bedankt voor je reactie en je tip. Hoewel ik vrees dat ik je tip niet zal gebruiken.
Hi Pasale,
Mooie post waarin je je ervaringen mooi omschrijft! Ook voor mij herkenbaar. Uit kunnen wijden in details en daarbij niet de hoofdzaak kunnen aangeven. Op de een of andere manier heb ik mij de afgelopen jaren wel hierin verder weten te ontwikkelen, waardoor ik wel een helikopterview kan maken. Maar dit lukt nog lang niet altijd. Vaak bij bekende situaties herken ik de problemen al vanaf het begin, als de eerste zinnen bij wijze van spreken nog niet is afgerond. Maar genoeg situaties dus nog die ik niet ken en die ik nog moet leren.
Autisme, het is en blijft vechten en enorm veel energie kosten…
Mag ik vragen hoe je je daarin hebt kunnen ontwikkelen?
Zoals je zo mooi zegt: “autisme het blijft vechten.”
Het is een bepaald gevoel, ik kan het ook niet goed omschrijven. Wellicht een vorm van hokjes denken. Ik vang als het ware signalen op (waar ik me mogelijk van niet allemaal bewust ben), die ik vervolgens proces en waarschijnlijk vliegensvlug vergelijk met mensen die ik ken of gekend heb. Ik praat veel met mensen, wissel ervaringen uit. Praat over gevoelens, mensen vertrouwen mij en vertellen mij meer dan bij andere vrienden. Waarom? Ik durf het niet te zeggen. Soms is het vertrouwen op het bizarre af! Sommigen zeggen bij anderen hier maanden voor nodig gehad te hebben, terwijl het mij lukt binnen enkele dagen/weken.
Maar goed, door over veel dingen te praten leer ik dus mensen/situaties te kennen. Ik sla ze op in mijn database en toekomstige situaties/mensen vergelijk ik inmiddels ongemerkt hiermee. Zodoende kan ik vaker al voorspellen wat voor interesses een persoon heeft en wat voor werk deze persoon doet alvorens deze persoon ook nog maar één woord tegen mij gezegd heeft.
In het verlengde daarvan voel ik aan wat mensen willen/verwachten. In plaats van dat ik de hoofdlijnen uit het verhaal moet halen en verzand in details, projecteer ik mezelf een beeld voor ogen. Dat beeld stel ik bij of bevestig ik door naar de ander te luisteren. Soms is het daarbij nodig om bij onduidelijkheden nog door te vragen.
Doordat ik het verhaal in de eerste paar zinnen in een beeld kan omvormen creëer ik al vrij snel een helikopterview. Als het mij te moeilijk word ben ik vaak ook snel de draad kwijt. Ik moet dan echt iets visueel’s hebben of in tekst zodat ik delen waar ik moeite mee heb om het te begrijpen, opnieuw kan lezen.
Ik weet verder ook niet hoe ik het moet omschrijven hoe ik dit ontwikkeld heb. Hoop dat je er iets mee kan?
hoe ik mijn Autisme omschrijf
Al ziende blind
Al horend doof
Al pratend stom
Het ligt misschien aan mij, maar ik begrijp je omschrijving niet.
Sorry hiervoor.
het zijn eigenlijk gezegde uit de volksmond die ik toepas op mijn autisme
– ik kan zien en toch zie ik niet alles ook niet de context dus eigenlijk wel blind
– ik kan horen maar toch reageren lukt niet altijd dus krijg ik geen duidelijkheid dus ben ik eigenlijk ook doof
– ik kan praten maar toch kan ik onvoldoende duidelijk communiceren ik kan alles onvoldoende overbrengen naar anderen dus ook stom
en toch zien andere het niet zeggen ze