Ongeveer een maand geleden, had ik een afspraak bij een voedingsconsulente. Het is al jaren dat ik allerlei fysieke klachten heb, en had al vaker gelezen dat je voedingspatroon veranderen verbetering kan brengen. Het proberen waard, denk ik dus.
Voor mijn afspraak bij die nutritionist moest ik vragenlijsten invullen en een eetdagboek bijhouden. Van zodra die ingevuld waren, heb ik ze ze opgestuurd.
Het gesprek heeft een dik uur geduurd. Het komt erop aan dat ik zoveel mogelijk suikers en verwerkt voedsel moet vermijden, en goede vetten moet innemen (verschillende oliën, noten,..). Ze heeft mij ook menu ideeën meegegeven, uit een boek. Helaas geraak ik er niet goed aan uit, omdat ik die ingewikkeld vind. Ik had liever dat ze me een schema meegaf met een weekmenu. Ik zou het niet erg vinden als ik elke week hetzelfde eet. Veel makkelijker en ik moet mijn hersenen dan niet pijnigen om te weten wat te eten.
Nu ik een maand verder ben, eet ik amper nog suikers. Geen confituur meer s’morgens, geen suiker of honing in mijn thee, geen snoep, koekjes meer, veel minder chips. Heel af en toe eet ik s’avonds nog een koek, maar het blijft bij één, en van biologische afkomst. En soms een stuk pure chocolade. Afhaalmaaltijden, bereide maaltijden uit de supermarkt zijn ook sterk verminderd.
Ik eet veel groenten, met olijfolie, lijnzaadolie, of een andere lepel olie erop. En rond 15u, een yoghurt met stukjes peer. Dat is nu mijn favoriete namiddag snack geworden.
En ik probeer om meer te drinken, water natuurlijk. Of water met een smaakje (1,5 liter water, 1/2 komkommer in schijfjes, paar schijfjes citroen, muntblaadjes en dit de hele nacht in de koelkast laten trekken).
Ik moet ook zoveel mogelijk mijn eten klaarmaken door het te stomen. Ik had broccoli geprobeerd te stomen, maar na 15 minuten was het nog hard. Ik weet niet of je elk groente kunt stomen? Misschien lukt dit niet bij groene groenten?
Hoe gaat het nu met mijn klachten? Ik merk nog geen verbetering. Integendeel, heb soms meer last van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid. Ik ben er zeker van dat het is omdat ik geen suikers meer eet, en dat mijn lichaam ervan moet ontgiften.
Ook al zou het niets veranderen aan mijn pijnen, mijn cholesterolwaarden zullen er zeker baat bij hebben.
Ik overweeg om een andere voedingscoach te raadplegen, ééntje die ook dokter is. Ik denk al bij wie te gaan, als de persoon die ik ken zegt dat die huisarts goed is. Want de nutritionist die ik gezien heb, is geen arts, en ze doet dit op basis van haar eigen ervaringen, en op basis van vragenlijsten uit één specifieke boek, denk ik. Ik zeg niet dat ze slecht was, maar als ik meer specifieke vragen stelde kon ze er niet op antwoorden. Het is een goede eerste basis, die volgens mij iedereen wel weet. Iedere mens weet dat suikers slecht zijn voor je gezondheid.
In elk geval, ga ik verder hoe ik nu bezig ben, ook al heb ik soms zo’n zin in suikers.
Reactie plaatsen
Reacties